Tips bij aanschaf van een nieuwe naaimachine.
Welkom in het: 'woud der naaimachines'
Tips bij aanschaf van een nieuwe naaimachine.
Welkom in het: 'woud der naaimachines'
Wanneer je wilt leren naaien en gaat onderzoeken of het werken met een naaimachine bij jou past, wil je waarschijnlijk niet de hoofdprijs betalen voor een machine. Bovendien kun je tegenwoordig overal naaimachines kopen of als je geluk hebt heeft je moeder, oma of tante er nog eentje staan. Wij helpen jou graag bij de jacht naar een fijne machine in het ‘woud der naaimachines’. Door onze ervaringen met jou te delen, hopen wij jou verder te helpen bij de jacht naar de naaimachine die bij jou past.
Lijkt naaien mij echt leuk?!
Bedenk ten eerste voordat je een naaimachine gaat kopen: houd ik van handwerken? Niet alles kan je naaien met behulp van een naaimachine. Je zult ook vaak met de hand moeten werken. Ten tweede: word ik blij van stof, draad en naald en van het idee zelf kleding of andere creaties te naaien? Zelf kleding maken is heel leuk om te doen: je kunt je model, de patronen, materialen en kleuren allemaal bepalen. De keuze is reuze, want loop maar eens door een stoffenzaak of over een lapjesmarkt. Houd hierbij in gedachten dat er bijna niet valt op te naaien tegen de kant-en-klare kleding van een kledingzaak met spotprijzen, maar je eigen werk dragen of gedragen zien worden is wel veel leuker!
De stap richting jouw eigen naaimachine
Goed, je bent zeker van je zaak en je gaat op onderzoek uit naar een naaimachine. De supermarkt is goed in de verkoop van levensmiddelen en alles wat daarbij hoort. Toch zie je daar wel eens stuntaanbiedingen van bijvoorbeeld: naaimachines! Wanneer je twijfelt, hakken wij de knoop graag voor je door. Koop deze niet, kom niet in de verleiding! Uit ervaring kunnen wij jou vertellen dat jij niet blij wordt van zo’n machine. Nu horen wij jou denken: verklaar jullie nader!
Wij leggen dit vaak als volgt uit aan onze naaisters:
Wanneer je een sport echt wilt leren beheersen, koop je al snel een goede uitrusting. Denk hierbij aan de juiste schoenen, kleding en de bijhorende accessoires. Zijn je schoenen niet goed? Dan krijg je gegarandeerd last je van je voeten, knieën en misschien wel van je rug. Zo is het ook met de naaimachine. Je wilt een machine die goed werkt, ook op lange termijn.
Welke naaimachine past bij mij en waar moet ik op letten? Wij helpen jou verder met deze tips!
Hoe kom ik erachter welke naaimachine bij mij past? Wij helpen jou verder met deze tips!
Wat voor naaimachine past bij mij?
Om jou te helpen in deze zoektocht hebben wij 6 tips.
1. Mechanische of elektronische naaimachine?
Een mechanische naaimachine is de traditionele naaimachine. Bij mechanische machines moet je zelf de instellingen handmatig instellen. De soort naaisteek, de lengte en breedte van de steek kies je door middel van een (draai)knop. Een mechanische machine heeft meestal een wisselstroommotor of ook wel een AC-motor. Dit betekent dat de snelheid van het naaien bepaald wordt door het indrukken van het pedaal. Bij een elektronische of computergestuurde machine werkt dit anders. Wanneer je met een druktoets of via het touchscreen de gewenste naaisteek kiest, worden hierbij de breedte en lengte van de naaisteek automatisch ingesteld. Met één druk op de knop kan je dus meteen de juiste steek naaien. Op een elektronische machine zitten ook meerdere gebruiksgemakken zoals: een naaldstop, verschillende nuttige en decoratieve naaisteken en één of meerdere automatische knoopsgaten (super handig!). Een elektronische machine heeft doorgaans een gelijkstroom- of ook wel DC-motor. Door deze motor zijn elektronische machines meestal krachtiger en stiller dan mechanische machines.
2. Met welke materialen wil je werken?
Als je met stevige materialen gaat werken zoals denim of leer, heb je een krachtige motor nodig. Met een krachtige motor kun je ook met een lagere snelheid een goede doorsteekkracht behouden en zo moeiteloos door dikke lagen stof komen. Let hierbij zowel op het type motor als het vermogen.
3. Steken
Bij de meeste machines kun je de steekbreedte en steeklengte aanpassen. Bekijk dus of de machine is in te stellen op de steekbreedte en steeklengte van jouw voorkeur. Tegenwoordig bezitten de meeste kleding veel stretch. We dragen heel veel tricot, dat is de stof van T-shirts en vlotte rokjes. Dit zijn moderne stoffen en vragen om andere steken dan het gewone katoen. Bij veel oude mechanische machines zijn de stretchsteken beperkt. Als je wilt werken met tricot stoffen, is dit zeker belangrijk om in overweging mee te nemen.
4. Voetjes en accessoires
Op de meeste naaimachines kunnen verschillende voetjes geplaatst worden. Met behulp van verwisselbare voetjes kun je bijvoorbeeld een rits inzetten of een knoopsgat maken. Waar je de machine ook koopt, informeer altijd naar de mogelijkheden. Bekijk de gebruiksaanwijzing en ontdek welke accessoires er allemaal op jouw machine passen.
5. Tweedehands of nieuw?
Zoek je op het internet naar een naaimachine? Focus je dan op merken als: Bernina, Pfaff, Janome en Husqvarna. Dit zijn de betere en bekende machinemerken. Nieuwe en tweedehands machines worden je waarschijnlijk om de oren geslingerd. Let bij een tweedehands machine op waarom de machine verkocht wordt.
Voordat je de machine koopt, moet je het ook goed testen. Zorg dat je katoenen en tricot proeflapjes bij je hebt. Probeer de machine uit door recht over het lapje te stikken. Het stiksel moet er uiteindelijk net zo uitzien als de zoom van een rok of blouse, dus zonder lussen aan de onderkant. Ontstaan er onder de stof gekke lussen? Dit kan betekenen dat de bovendraad en het spoeltje er niet goed inzitten of het kan aan de (draad)spanning liggen. Probeer dit ook met het tricot lapje en test de stretchsteken.
Vaak is een tweedehands naaimachine toe aan een onderhoudsbeurt. Over het algemeen hebben de machines die door particulieren op het internet worden aangeboden wat mankementjes. Je kunt je aankoop natuurlijk altijd naar een naaimachinehandelaar brengen voor een servicebeurt (wat wij aanraden). Dit kost ongeveer €40,- tot €50,- per beurt.
Na het testen een goed gevoel over de naaimachine? Check vervolgens of de gebruiksaanwijzing erbij zit. In de gebruiksaanwijzing staat onder andere hoe je de draad moet inrijgen; welke voetjes je hebt; hoe je een spoeltje maakt en hoe je een breedte- en lengtesteek moet instellen. Vervolgens controleer je of de juiste voetjes en meerdere spoeltjes bij de machine zitten. Mis je een belangrijk voetje of de spoeltjes? Onderzoek dan eerst of je die nog ergens kunt kopen. Kortom: het is dus belangrijk om je goed te verdiepen in de functies en mogelijkheden die je toekomstige naaimachine heeft. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
6. Maak een wensenlijstje
Je hebt veel informatie en indrukken opgedaan rondom de jacht naar de juiste naaimachine. Je weet wat je wilt maken, maar raakt in de war van alle aanbieders. Onze tip: maak een wensenlijst; kies een budget en ga eens kijken bij de dichtstbijzijnde (gecertificeerde) naaihandelaar in de buurt. Je laten informeren is nog niet gelijk kopen… vervolgens ga je verder in je zoektocht en word jij uiteindelijk de trotste eigenaar van een machine die bij jou past!
Hopelijk hebben wij je verder kunnen helpen in jouw jacht naar de juiste naaimachine. Zien we jou blij zijn met jouw naaimachine tijdens één van onze quiltcursussen, quiltlessen of workshops?