De tuinkamer

Achterin de tuin van Gert en Renate is het heerlijk vertoeven. Alleen vanuit de bomen wil nog wel eens het een en ander naar beneden vallen (bladluizen). Daarom hebben ze besloten daar een overkapping te realiseren.

Deze overkapping moest een besloten hoekje opleveren met toch voldoende lichttoetreding. Verder loop je deze ruimte schuin van de voorzijde in. De eerste gedachte was het plaatsen van kolommen op een kwart cirkel. Dat levert een afgeronde besloten ruimte op, maar door de bocht is er veel ruimte verlies. Daarom is gekozen om de kolommen te plaatsen op een hyperbolische lijn (verlopende straal met een korte bocht). Vanuit deze kolommen zijn op de bochtstralen dakbalkjes gelegd die aan de andere zijde rusten op een centrale balk, die op zijn beurt weer is opgelegd op een portaal die de entree vormt tot de overkapping. In deze balk is een goot opgenomen die achter de overkapping afwatert in regentonnen die dus uit het zicht staan.

De kolommen, balkjes en het portaal zijn samengesteld uit geïmpregneerde planken die onderling zijn verlijmd. Om de transparantie te realiseren zijn transparante dakplaten toegepast die afwateren naar het midden in de centrale goot. De achterwand is dichtgezet met houten rabatdelen. Ook is, om windhinder te voorkomen, één van de zijwanden dichtgezet met een transparante plaat.

Onder de overkapping is ruimte voor een zespersoons tafel waaraan er heerlijk kan worden gegeten, gezeten en geknutseld kan worden. Ook is er voldoende ruimte om in de wintermaanden potplanten beschut op te slaan.

Gaan je vingers jeuken en wil jij de bouwplannen graag inzien en op jouw terrein realiseren? Dat kan! Neem contact met ons op. Gert vertelt je er graag meer over. 

Lees hier alle blogs van Gert.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *