Upcyclen: van afdanker naar eyecatcher!
5 tips voor jouw upcycle-avontuur

Upcyclen: van afdanker naar eyecatcher!
5 tips voor jouw upcycle-avontuur

Nieuwe, bruikbare objecten maken van dingen die je eigenlijk weg wilt gooien, dat klinkt super, toch? Nu denk je misschien “maar ik ben niet zo creatief” of “waar moet ik beginnen?”. Zoek niet verder, wij zijn hier om je alle informatie te geven die je nodig hebt om aan je upcycle-avontuur te beginnen.

Wat is upcyclen?
Upcycling is de afgelopen jaren een ware trend geworden en een term uit de recyclingwereld. Simpel gezegd is upcyclen het hergebruiken van materialen, items en/of producten waarbij het uiteindelijk een andere functie krijgt. Maar let op… upcycling is iets anders dan recycling. Bij recycling wordt het oorspronkelijke product hergebruikt tot eenzelfde soort product met de bijhorende functie te vervullen. Denk maar eens aan glazen flessen die je in de glasbak gooit, waarna er van dit glas nieuwe glazen flessen worden gemaakt. Bij upcycling krijgt het product dus een andere functie. Het materiaal wordt gebruikt voor een nieuw product dat nog beter en mooier is. Zo maken wij van oude borduurwerken, mooie bekleding voor poefen en hockers. 

Upcycle van hocker met borduurwerk bekleed door KHEBT
Voorbeeld upcyclen: Hocker upcycle door KHEBT

Waarom upcyclen?
Met upcyclen krijg je zeker waar voor je geld. Je gebruikt items die al een leven erop hebben zitten en geeft ze opnieuw waarde door ze te hergebruiken op een manier die bruikbaar is voor jou. Door de levensduur van een item te verlengen, draag je bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot. 

Wil jij een item, nieuw leven inblazen? Wij heb­ben 5 tips voor jouw upcycle-avontuur.

Wil jij een item, nieuw leven inblazen? Wij heb­ben 5 tips voor jouw upcycle-avontuur.

5 tips voor jouw upcycle-avontuur
1. Slim winkelen
Loop met regelmaat een kringloop binnen en struin de rommel- en vlooienmarkten af. Ook is Marktplaats een uitstekende plek om vanaf de bank een mooi project te vinden. En vergeet niet de weggeefhoek op Facebook! Daar kan je met een beetje geluk echt heel toffe items vandaan halen.

2. Begin klein
Als je voor het eerst gaat upcyclen is het verstandig om een object te gebruiken dat je niet heel dierbaar is. Soms pakt het niet uit zoals je gehoopt had . Zo heeft Karlijn één keer, een oud bureaublad proberen op te schuren en te verven. Ik hoor je denken… zo ingewikkeld is dat toch niet? Er scheen zo’n sterke (Glitsa) laklaag op te zitten dat hardnekkige schoonmaakmiddelen, afbijt en het schuurwerk niet genoeg was. Uiteindelijk kon ze de grondverf en laklagen met vellen tegelijk eraf trekken. Ze heeft het kunnen oplossen met een zware schuurmachine. Jammer van de benodigde materialen en tijd, maar gelukkig was het blad niet een enorme kast met hetzelfde type laklaag. Begin dus klein met bijvoorbeeld een tafeltje, hocker of een stoel. Leer gaandeweg wat voor jou wel en niet werkt en zo ook de kneepjes van het vak!

3. Laat je inspireren
Pinterest is je grote vriend. Hier vind je allerlei tips en inspiratie die je kan gebruiken voor jouw upcycle-avontuur. Instagram en YouTube hebben ook toffe kanalen waarbij mensen leuke upcycle-projecten laten zien. Ben je op zoek naar een vintage look? Vergeet dan zeker niet de bibliotheek. Daar staan allerlei interieurboeken met naslagwerken van verschillende trends uit allerlei jaartallen. 

4. Maak een plan
Wat heb je nodig voor het realiseren van jouw project? Denk hierbij goed na over je materiaallijst: afbijt, schuurpapier, kwasten, lak, grondverf en primers. Ook kan je te maken hebben met een fineerlaag: fineer is een dun laagje hout dat op plaatmateriaal (MDF of gegronde MDF) wordt aangebracht.
Laat je goed informeren bij een ervaringsdeskundige, op fora en google erop los. Renate en Karlijn gaan met hun vragen vaak naar een verfspeciaalzaak. Daar hebben ze op dit vlak net wat meer kennis dan de gemiddelde bouwmarkt.

5. Materialenkennis
Zoals je wel doorhebt, drukken wij je echt op het hart: werk met goede materialen en laat je informeren… Jij wordt gelukkiger wanneer je werkt met de juiste verfrollers, kwasten en verf van goede kwaliteit. Hoe zonde zou het zijn dat je na een paar jaar de verf ziet verkleuren en afbladderen of dat je ingedroogde strepen ziet van de kwastaanzet? Kies voor kwaliteit, wees zuinig op je spullen en maak de kwasten en rollers na afloop goed schoon. Je zult je verbazen hoelang je materialen kunt gebruiken wanneer je er zuinig op bent.
Vaak betaal je meer voor kwaliteitsproducten. Vergeet zeker niet de aanbiedingen in de gaten te houden, want zo bespaar je niet alleen het milieu maar ook nog wat op de centen.

Zo, jij kan nu van start gaan met jouw upcycle-avontuur. Hopelijk hebben wij jou iets verder kunnen helpen. Heb je vragen of kom je er niet uit? Stel je vragen hieronder.

Upcyclen met KHEBT
Wij worden blij van vintage schatten voor interieur en delen deze passie graag via: onze shop en blog met jullie! Het upcycle-assortiment in onze shop is een mix van tweedehands Scandinavische vintage design meubels, Mid-century modern en objecten uit 1950, 1960 en de jaren 70. Al deze objecten hebben een metamorfose ondergaan. Wij schrijven hier graag over in onze blog. Regelmatig komen er nieuwe items online, vergeet dus zeker niet om een kijkje te nemen in onze shop.

Volg jij ons al?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *